06 20 415 3914 | info@greendom.hu
0

cart

Kosár

A strapabíró tiszafa

Ha minőségi időt szeretnénk tölteni családtagjainkkal, barátainkkal, az egyik legjobb helyválasztás a kertünk. Mégis adódhatnak kellemetlenségek: kíváncsiskodó szomszédok, fürkésző tekintetek, forróságot árasztó, barátságtalan betonkerítés vagy a zöldövezet hiánya. Minderre megoldás lehet a tiszafából álló sövénykerítés. Felkészült a részletekre?

A tiszafa lassú növekedésű, hosszú életű, igénytelen örökzöld növény. Sövényként egy levelekből épült, masszív, ám lenyűgöző falra hasonlít. Nagy előnye, hogy nincsenek kártevői és belülről is képes megújulni. A termős példányok csésze alakú, egyik végén lyukas, piros terméseket hoznak. A növény levele és termésének magja mérgező. A kifejlett egyedek magassága kb. 10-20 méter magas, ennek eléréshez 20-25 évre van szükség. A metszést jól viseli, így akár különleges formák is alakíthatók belőle.

Igényei

Talajban nem válogat, jól viseli a hideg teleket és forró nyarakat. Télálló és szárazságtűrő. Átlagos, humuszos talajt kedveli. Napos és árnyékos helyen is kitűnően viselkedik. Kártevőkre nem érzékeny.

Metszése

A tiszafa a nagyobb mértékű nyesést is tolerálja, így biztos lehet benne, hogy nem marad utána kopasz terület. Hajtásai üdébbek, alakja tömörebb lesz. Legjobb, ha metszését márciusban végezzük. Vágon annyit a növényből, amennyit szeretne.

A sövényként telepített tiszafa évente kétszer is metszhető. Először az első növekedési ciklus után, június első felében érdemes megtenni. Következő alkalommal pedig szeptember második felében is megnyesheti sövényét, hiszen lesz ideje regenerálódni a tél beköszönte előtt.

Permetezése

Betegség vagy gyanú esetén érdemes növényvédelmet alkalmazni, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy elmúlt a veszély.

Felhasználása

Ideális szoliter vagy sövénynövény azok számára, akiknek nincs idejük állandó tápanyag-ellátásra, rendszeres metszésre, permetezésre.

Ön is szeretne tiszafa sövénykerítést a kertjébe? Válasszon!