06 20 415 3914 | info@greendom.hu
0

cart

Kosár

Kertünk ékessége a gyertyán

Gondolt már arra, hogy a kertje ékessége és nyugalmának biztosítója egy gyertyánból készült sövénykerítés is lehetne? Íme, néhány érdekes tudnivaló a gyertyánról, mely segíthet a döntésben!

Lassú növésű, Európában és Kis-Ázsiában őshonos, fás szárú cserje. Levelei hosszúkásak, zöldek. Lombhullató, kiválóan tűri a metszést, magas nyírott sövény alakítható ki belőle.  Leveleivel télen is takar és fogja a szelet.

Igényei

Közepes vízigényű növény, mely kismértékben tűri a szárazságot is. Átlagos kerti talajba ajánljuk. Napos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültethető.

Olyan helyekre alkalmas, ahol nagy felületekben szeretnénk gyönyörködni az évszakok nyújtotta változatosság miatt.

Metszés

A dús sövény elérése érdekében a gyertyánt érdemes egy évben kétszer metszeni: június elején és szeptember első felében. Ha szoliter növényként szeretné tartani, és megtartaná tömör formáját, csak június elején nyesse meg.

Szükséges a növény őszi metszése is, ha tömött sövényt szeretne. Ezt szeptember első felében kell megtennie.

A gyertyán fiatalító metszését október és március között legalább 3 évre elosztva érdemes elvégezni. Minden évben a cserje 1/3 részét vágja vissza a talajtól kb. 40 cm-es magasságig.

Permetezés

Betegség vagy gyanú esetén érdemes növényvédelmet alkalmazni, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy elmúlt a veszély.

Felhasználás

Kertépítés során elsősorban sövényként telepítik, de cserjeként is nevelhető.

Ha felkeltettük érdeklődését, debreceni árudánkban és webshopunkban is hozzájuthat konténeres növényeinkhez és sövényelemeinkhez, ráadásul a különböző méretek közt is válogathat!

Ön is szeretne gyertyán sövénykerítést a kertjébe? Válasszon!