06 20 415 3914 | info@greendom.hu
0

cart

Kosár

Legkedveltebb növényünk a borostyán

Lépten-nyomon találkozunk a borostyánnal: a házak falán, a kerítésen, benövi az árnyékos felületeket, sőt felkúszik a fák törzsére is. Mégis akadhat olyan információ, érdekesség, amit eddig nem tudott róla. Most bemutatjuk ezt a sokak által kedvelt növényt!

A közönséges borostyán Európában őshonos, fás szárú, kúszó örökzöld cserje. Levelei a fiatal hajtásokon 3-5 karéjúak, sötétzöldek, az erektől fehéren márványozottak. Páradúsabb, frissebb levegőjű környezetet teremt. Kerítések, falak betakarására alkalmas, kis helyigényű, átláthatatlan térelhatároló alakítható az elemekből.

Igényei

Várostűrése kitűnő, a talajban nem válogat. Teljesen télálló, közepes vízigényű növény. Kiválóan viseli a sötétebb helyeket, de a világos helyeken is megél, ha öntözik. Az ültetést követő években lassú fejlődés jellemzi a borostyánt, a későbbiekben viszont szükséges a gyakori metszés, hogy keretek közt tartsuk a gyors növekedést. A rendszeres visszavágás hosszú életet kölcsönöz növényünknek/sövényünknek.

Metszés

A telepítéskor a növényfal már két éves. Ilyenkor a növények nagy része elérte a kerítésmező tetejét. Már jelentős takarást tud biztosítani. A következő év során betelik friss hajtásokkal és már átláthatatlanná válik. Ilyenkor tekinthető teljesen késznek. A további évek során egyre szebb és szebb formáját mutatja a fal, egyre több hajtás hajlik le, mint egy zöld zuhatag. A kerítésen túlnőtt hajtásokat egyszerűen lenyeshetjük, ha úgy jobban elnyeri tetszésünket.

Permetezés

Betegség vagy gyanú esetén érdemes növényvédelmet alkalmazni, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy elmúlt a veszély.

Felhasználás

A borostyánt elsősorban sövénykerítésként ajánljuk.

A Greendom széles kínálatában biztosan megtalálja az Ön számára megfelelő konténeres borostyánt, illetve borostyánfalat!

Ön is szeretne borostyán sövénykerítést a kertjébe? Válasszon!