06 20 415 3914 | info@greendom.hu
0

cart

Kosár

Mi a baj a tujával?

Sokat járunk-kelünk az országban és egyre több helyen szembesülünk a következő jelenséggel: magas kerítés mögött rendezett udvar bújik meg pompás, zöld gyeppel, gyönyörű virágokkal és félig kiszáradt tujasorral. A köztudatban még mindig az a felfogás él, hogy ha sövényt szeretnénk kertünkbe, akkor a legjobb választás a tuja. Örökzöld, gyorsan növekedő, szép növény. Igen, kezdetekben… De a tujafélék Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak. Sajnos hazánk nagy részén nem ideálisak számukra a klimatikus viszonyok, a sok kártevőről és betegségről nem is beszélve. A legtöbben tehát nem tehetnek tujáik pusztulásáról.

Ha ez még nem lenne elég, csokorba szedtük a “tujatulajdonosok” 10 legnagyobb problémáját. Javasoljuk, hogy szánjon rá néhány percet, fussa át és mérlegelje, hogy új kertjébe célszerű-e tuját ültetnie, régóta gondozott kertjéből pedig érdemes-e megválnia ezektől a növényektől.

1. A tujából kúp alakja miatt nehezen nevelhető teljes egészében tömött, átláthatatlan sövény.

2. Nagy helyigénye van, így sok teret fog elfoglalni kertjéből.

3. Kissé már unalmas dísznövény, hiszen rengeteg kertben megtalálható.

4. Ha tuját ültet, rövid életkorral kell számolnia.

5. Megoldhatatlannak tűnő növényvédelmi feladatok elé állítja, hiszen rengeteg károsítója van, pl. tujaaknázó moly, pajzstetvek, takácsatkák.

 

[image-comparator left=”http://www.greendom.hu/wp-content/uploads/2016/03/tuja-elotte.jpg” right=”http://www.greendom.hu/wp-content/uploads/2016/03/tuja-utana.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

6. Betegségekre igen fogékony pl. kabatinás hajtásbarnulás, didimaszcellás barnulás, fenyők barnulásos betegsége.

7. A tujafélék Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak, sajnos hazánk nagy részén nem ideálisak számukra a klimatikus viszonyok.

8. A tuja sekély gyökérzete miatt sokkal hamarabb kiszáradhat, mint például a borostyán, mely akár 100 évig is pompázhat.

9. Amennyiben kipusztul, a már kifejlett, kialakított formájú növényeket nehézkes pótolni.

10. Egész évben öntözést igényel. Igen, télen is.

Modern alternatívát jelentenek a sövénykerítések. Szeretne többet megtudni róluk?

Ismerje meg növénykínálatunkat »